Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014



 Λίγα λόγια για την Ομάδα Γονέων που λειτούργησε φέτος στο Νηπιαγωγείο μας


Η συνεργασία μου με τους γονείς του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Η ομάδα αποτέλεσε τον ‘τόπο’ όπου οι γονείς μοιράστηκαν φόβους, προβληματισμούς, αλλά και απλές σκέψεις για εκείνους και τα παιδιά τους, τόσο με εμένα, όσο και με τους υπόλοιπους γονείς. Οι απογευματινές μας συναντήσεις είχαν σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση των γονέων σε θέματα που άπτονται της γονεϊκής συμπεριφοράς, αλλά και των πολύπλοκων τρόπων ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών.


 Κάθε συνάντηση αποτελούσε και ένα κρίκο της αλυσίδας που ονομάζεται ‘εκπαίδευση γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας’ και η σταθερή και συνεπής συμμετοχή από τα μέλη της ομάδας, έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων προβληματισμών και συζητήσεων με επίκεντρο τα παιδιά και τους ίδιους τους γονείς.


Απώτερος στόχος της ομάδας γονέων ήταν η βελτίωση της σχέσης γονέα-παιδιού, η κατανόηση της συμπεριφοράς των παιδιών και κυρίως η κατανόηση της συμπεριφοράς του γονέα προς το παιδί ως βασικό θέμα και κατευθυντήρια δύναμη για τη συμπεριφορά των παιδιών. Ξεκινήσαμε συζητώντας εισαγωγικά θέματα όπως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παιδιών νηπιακής και προσχολικής ηλικίας, τις ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες και την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τους σκοπούς της αρνητικής συμπεριφοράς του παιδιού, πώς να κατανοούμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς, αλλά και πώς να διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις μας στα παιδιά. Επίσης, συζητήθηκαν οι τρόποι ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης των παιδιών - μέσα από την ενθάρρυνση, την καλή επικοινωνία και την εύρεση εναλλακτικών λύσεων, τόσο από τον γονέα, όσο και από το παιδί – ως οι πυλώνες μίας ομαλής και ισορροπημένης προσωπικότητας στο μέλλον. Κεντρικός πυρήνας της συζήτησης ήταν οι φυσικές και λογικές συνέπειες που πρέπει να βάζουν οι γονείς στην συμπεριφορά των παιδιών, με απώτερο στόχο την οριοθέτηση της συμπεριφοράς και εν τέλει, την ανάπτυξη εσωτερικού αυτοελέγχου του παιδιού. Τέλος, οι γονείς πήραν ενεργό ρόλο κάνοντας έρευνα και μοιράζοντας πληροφορίες με την ομάδα για πιο εξειδικευμένα θέματα όπως ‘το μοναχοπαίδι’, ‘σχολικός εκφοβισμός – Bullying’, ‘αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές στην παιδική ηλικία’.


Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους γονείς για την σταθερή παρουσία και συμμετοχή τους στην ομάδα. Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός της κινητοποίησης και θέλησης των γονέων για εκπαίδευση και πληροφόρηση. Εύχομαι οι ομάδες γονέων να συνεχιστούν στο μέλλον, ώστε να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι νέοι γονείς, να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι ‘αγαπητοί μπαμπάδες’ που τόσο λείπουν από τέτοιες ομάδες.


Θυμηθείτε!! Κανείς δεν περνάει εκπαίδευση για να γίνει γονέας διότι δεν υπάρχει σχολείο για γονείς. Το να είσαι γονέας είναι μία δύσκολη δραστηριότητα που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα δικά μας όρια και τα επίπονα ‘τυφλά’ σημεία της προσωπικότητας μας. Οι Τέλειοι γονείς και οι Ιδανικοί άνθρωποι ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Όλοι κάνουμε λάθη. Η σταθερή και συνεπής προσπάθεια για αυτοπαρατήρηση και βελτίωση της συμπεριφοράς μας, είναι αυτή που θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα. Άλλωστε, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτό που ισχύει είναι : Εξάσκηση και Υπομονή = Πρόοδος.


Επταήμερος Μιχάλης, MSc


Κλινικός Ψυχολόγος Υγείας


Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων


Συντονιστής Ομάδων Γονέων