Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Δήμαρχε, περπατήστε μαζί μας !

Κύριε Δήμαρχε καλημέρα σας !
Στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 4-10/5 που φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά, υιοθετώντας την ιδέα από τις «Μαμάδες στο Δρόμο», σας απευθύνουμε την πρόσκληση που θα διαβάσετε παρακάτω.
Κύριε Δήμαρχε,
 
Ασφαλώς θα γνωρίζετε πως η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων . Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στο ελληνικό οδικό δίκτυο, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίζονται.
 Πολλοί από αυτούς είναι πεζοί, οι οποίοι διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο, όχι μόνο όταν αναγκάζονται να κινηθούν εκτός πεζοδρομίου, αλλά και όταν διασχίζουν νόμιμα το δρόμο. Ακόμη και στο πεζοδρόμιο, οι πεζοί δεν είναι ασφαλείς (όπως η αείμνηστη Ηώ Ζερβουδάκη και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλος), λόγω των συνεχών παραβιάσεων των χώρων των πεζών από οχήματα.
Με δεδομένο ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας είναι πεζοί, ακόμη και οι οδηγοί (μόλις κλειδώσουν το όχημά τους), η κατάσταση αυτή επηρεάζει όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά, που κινδυνεύουν περισσότερο, λόγω του μικρού τους μεγέθους και της αδυναμίας τους να κρίνουν με ασφάλεια αποστάσεις και καταστάσεις.
Η παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας τιμάται και στη Χώρα μας από τις 4 έως τις 10 Μαϊου. Φέτος είναι αφιερωμένη στο παιδί. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της, γονείς από τα σχολεία του Δήμου μας Σας καλούμε να περπατήσετε μαζί μας από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού κατά μήκος της οδού Σαρανταπόρου, στρίβοντας στην οδό Αρτέμιδος, περνώντας από το 5ο Νηπιαγωγείο Χολαργού και ανεβαίνοντας την οδό Αετιδέων, για να καταλήξουμε στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού. Καλύπτοντας έτσι σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.
 Δυστυχώς οι περισσότερες από τις διαδρομές στην πόλη μας δεν είναι απαλλαγμένες από εμπόδια που δυσχεραίνουν τη μετακίνηση των πολιτών ή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Δεν σας απευθύνουμε αυτή την πρόσκληση για να εκθέσουμε την παρούσα ή την παλαιότερη δημοτική αρχή για λάθη ή παραλείψεις (το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλους τους δήμους της χώρας και οι ρίζες του πάνε πολύ βαθύτερα από μερικές τετραετίες). Αντίθετα, θα θέλαμε αυτή η κοινή μας βόλτα να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για μια πολύ κοινή κατάσταση, η οποία συνήθως παραβλέπεται, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί και τα προβλήματα που δημιουργεί στους πολίτες και ειδικότερα στα παιδιά.
 Θα χαρούμε πολύ να παραβρεθείτε και στη μικρή εκδήλωση που θα ακολουθήσει στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Χολαργού με τιμώμενα πρόσωπα τους σχολικούς τροχονόμους των σχολείων μας.
Σας ευχαριστούμε και προσδοκούμε τη θετική απάντησή σας.
Για το 5ο Νηπιαγωγείο Χολαργού η Πρόεδρος Αναστασία Γιαννικοπούλου
Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού η Πρόεδρος Λίλη Σκουλαρίκη
Για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου η Πρόεδρος Αργυρώ Κράιρα
Για το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού η Πρόεδρος Νάντια Γεωργοπούλου
Για το 1ο Λύκειο Χολαργού η Πρόεδρος Νατάσσα Χαμηλοθώρη